Rapport Sankta Barbara

 

För 24:de gången sedan regementets nedläggning samlades medlemmarna för att fira årets Sankta Barbara. I år hade 70 förväntansfulla artillerister dykt upp, där en stack ut. Mats Klintäng hade tagit bilen från Halmstad för att återförenas med kamraterna och det blev ett glatt återseende.

Sedan några år genomförs festligheterna på Spiltas krog, som passar utmärkt på många sätt. Vi samlas i den nyrenoverade spelhallen för glögg och pepparkakor och allmänt surr. För första gången hölls talet till Santa Barbara inomhus vilket uppskattades av alla. Dels hördes det bättre och dessutom varmt och skönt. Det Föreningens förtjänsttecken, som skulle delats ut vid årsmötet, delades nu ut vid detta tillfälle i stället. Mottagare var L G Jönsson för hans stora engagemang för utställningarna på Teknikland.

Avslutningsvis samlades vi utanför grindarna för att avnjuta Santa Barbara salut. Detta är numera en visuell upplevelse utan störande buller.

Efter detta behövdes ingen särskild uppmaning till gästerna att omgående inträda i restaurangen, där Spiltas duktiga personal åstadkommit samma läckra julbord som tidigare år. Allt flöt på bra, och respekten för den alltjämt pågående pandemin avhöll deltagarna från onödiga kramar eller handslag. Vi hoppas att vi alla medverkade till att inte sprida någon smitta denna fina kväll.

Barbara 211           Barbara 21

Talet till S:t Barbara 2021 (2011,2002)

Vi är nu åter samlade för att fira Sankta Barbara och det är för 24 gången sedan regementet lades ner. Det är roligt att det uppenbarligen blivit en viktig tradition för oss Norrlandsartillerister att träffas till Barbara.

Varje år har jag berättat historien om sankta Barbara, så jag tror att Ni kan den vid det här laget.

Men man kan ju också googla på Sankta Barbara och där fanns mycket information, det mesta dock som vi tidigare visste.

I alla fall var det så att någon gång på 8 - 900-talet blev hon officiellt förklarad som skyddshelgon av påven. Så därför gick jag in på Svenska kyrkans hemsida, som hade egen information om Barbara, och där har jag tagit fram lite kompletterande underlag.

S:ta Barbaras vanligaste attribut är ett torn, (Hon satt ju inspärrad av sin far i ett torn) Tornet är oftast försett med tre fönster. (På tornet, som ursprungligen hade två fönster, lät hon nämligen göra ett fönster till, som en symbol för den heliga Treenigheten.) Stundom har hon också sitt dödsvapen, ett svärd, i handen eller en kalk. Det senare med anledning av att hon enligt legenden ska ha mottagit nattvarden av en ängel från himlen. Hon betraktas som de döendes skyddshelgon. På grund av hennes attribut, tornet, som har viss likhet med ett försvarstorn, är hon beskyddare för artilleriet och dem som hanterar krut och kulor. Att hon är skyddshelgon för artilleriet kan också ha sin förklaring i blixten, som dödade hennes far. Artilleriet och blixten har ju vissa likheter. Hon anropades vid oväder och fara för blixtnedslag och med anledning av att man vid svåra åskväder brukade ringa i kyrkklockorna, ansågs hon vara skyddshelgon även för klockgjutarna. Därtill är hon beskyddarinna för torn, fästningar, vapensmeder, kanongjutare, arkitekter, byggnadsarbetare, murare, timmermän, fångar m fl. 

Jag hoppas att vi denna dag som artillerister känner att vi har ett särskilt beskydd av Sankta Barbara.

Det har ju också varit en tradition att Sankta Barbara strax före denna dag på ett eller annat sätt kontaktat mig för att berätta hur hon sett på livet det år som gått.

Så i onsdags fick jag ett mail från henne.

Hon berättade att det är stor uppståndelse i himlens värld. De har ju uppfattat hur jordens befolkning lider av Pandemin, och man vill absolut inte få in detta virus.

Sankte Per, ja ni kommer kanske ihåg att Sankta Barbara hade haft en konflikt med honom för några år sedan då Meetoo var på tapeten.

Han hade bl a försökt locka Barbara till Pärleporten under förevändning att han verkligen hade en riktig kanon, som hon skulle få smaka på.

Efter detta tog Sankte Per en timeout men är nu tillbaka i sin ordinarie tjänst igen så att säga. Barbara har tagit honom till nåder och hon erkände för mig att hon var trots allt lite nyfiken på hans kanon.

Men nu har Sankte Per beslutat att ingen kommer in, utan att kunna uppvisa fullgott vaccinpass.

Sankta Barbara har bönat och bett, att om det var någon artillerist, som oförmodat ändå inte hade ett godkänt vaccinpass, så skulle artilleristen på grund av sitt hedervärda yrke ändå efter 10 dagars karantän kunna släppas in.

Sankte Per hade muttrat lite, men gett med sig.

Men övriga sa han: Dom hänvisas till helvetet!

Skjut Sankta Barbara salut!

Go to top