Kamratresa Trondheim 2018

Norrlandsartilleristerna intar Trondheim i jakten på att uppmärksamma att det var 300år sedan Armefeldts Karolinertåg genomfördes.

Årligen fastställs en verksamhetsplan över olika aktiviteter som föreningen ska försöka att bedriva till medlemmarnas gagn.

En återkommande och engagerande aktivitet, är den så kallade kamratresan eller utlandsresa som föreningen emellanåt arrangerar som utflyktsmål. Dessa resor brukar ofta locka många intresserade att vilja medfölja. Så var det även denna gång då vi erbjöd medlemmarna att följa med till Trondheim, för att delta i de aktiviteter som man där satt ihop för att minnas belägringen och fälttåget som Karolinerna gjorde som resulterade i den dödsmarsch de sedan upplevade nyårsnatten mellan år 1718–1719.

Norska militära intresseföreningar i samverkan med svenska militära intresseföreningar hade planerat att under en vecka i augusti, hålla flera uppmärksammade inslag/teatrar/föreläsningar/och uppvisningar i Trondheim i syfte att uppmärksamma att det var 300 år sedan detta krig mellan Norge och de Svenska Karolinerna ägde rum.

Budskapet var att belysa hur detta påverkade de norska invånarna i Röros och Trondheim samt på andra norska platser, och hur de Svenska Karolinerna sedan på flykten över fjället mötte döden då snöstorm och kyla skördade livet ur mer än 3000 soldater, då de frös ihjäl på flykten över fjället tillbaka mot Handöl.

Efter att anmälningstiden gått ut visade det sig att det var 49stycken som valt att vilja följa med på denna resa.

Resan från Östersund till Trondheim genomfördes med inhyrd buss. Bussen påbörjade resan från travet, tidigt lördagen den 18 augusti. Sedan anslöt resenärerna på olika uppsamlingsplatser, så som busstorget i centrum, sedan i Lugnvik, samt vid rondellen vid så kallade Krokomsporten. De sista vi hämtade upp var ett par bröder Urban Näsholm och Göran Jämting, som klev på i Undersåker. Stämningen bland resenärerna var glatt och det blev många skratt och det berättades en hel del gamla minnen.


















Sedan gjordes ett stopp vid Storlien där vi fick oss en smörgås och en kopp kaffe innan vi fortsatte mot hotell Lerkendal i Trondheim. Vid ankomst visade det sig att hotellrummen inte var klara. Därför beslöt vi att låta bussen köra oss närmare centrum så vi kunde fördriva tiden där under några timmar.

Gänget delade snabbt upp sig i olika grupperingar och sedan intogs stadens centrum på olika vis. En del besökte någon pub, medan andra sprang in i diverse klädbutiker. Allt efter tycke och smak. Även ett besök hos turistförmedlingen gjordes. Där vi frågade om de hade något utförligt program över alla aktiviteter som skulle hållas under söndagen kring detta med Karolinernas belägring av Trondheim. Det svar vi fick var att detta inte var i år utan under 2019. Men efter att ha förklarat att vi läst om detta i Sverige blev de lite osäkra och började söka på internet och då var det ju solklart att aktiviteterna startade imorgon den 19 augusti. Sedan erhölls det program och andra informations artiklar.

Efter att vi sedan inmundigat en lunch begav vi oss åter till mötesplatsen för bussen. Efter upphämtningen var det dags för incheckning på hotellet. Alla erhöll rum och sedan hade man lite tid fram tills det blev gemensam middag i hotellet (tre rätters middag med gott vin till). Vi samlades utanför matsalen där det bjöds på ett glas bubbel där alla hälsades välkomna av Sten och mig!

Lite kort information om morgondagens aktivitet avhandlades och lite hålltider meddelades. Sedan var det dags att intaga måltiden. Efter middagen var det trevliga samlingar av kamratföreningsmedlemmar som intog baren på hotellet. Även nu berättades det gamla minnen och många skratt blev det!

Revelj vid 8 tiden, sedan dags att intaga en kraftfull hotellfrukost innan vi åter samlades i bussen efter utcheckning. Nu reste vi till andra sidan Trondheim till Kristianstens festning.

På markplanen nedanför Kristianstens festning hade flera norska och svenska militära förband grupperats och där besökarna hade möjlighet att kika runt på deras utrustningar och samtala med de soldater som där förevisade sin materiel. Även en hel del frivilliga militärföreningar fanns med som uppvisade uniformer och vapen från karoliner tiden. Dessutom skedde en överflygning av Norges jaktflyg F-16.

På scenen på planen hölls sedan tal från Trondheims fylkesman där också Östersunds landshövding Jöran Hägglund deltog. Inledningsvis talade man den kris och elända som man nu idag uppmärksammade genom denna manifest dom för dagen skulle uppvisa. Samt hur bra man idag har byggt upp samarbetet mellan Östersund och staden Trondheim. Att man idag har flera samarbetes områden ur flera aspekter så som stöd inför naturkriser och sjukvård. Samt att bistå med läkar hjälp i närområdena mellan länderna där avstånden är långa.

Sedan följde ett skådespel och teater ”Elden från Röros” som beskrev hur belägringen upplevdes bland folket. Teatern framfördes av skådespelare från Tydal. Teatern framförde även hur Armefeldts soldater agerade från det att de fick anfallsorder tills de belägrat staden och tills de sedan flydde mot fjällen nyårsnatten mot dödens kyla och storm. Teatern var fantastisk att uppleva och verkligen värd resmålet vill jag lova. Det enda som var lite trist var vädret! Det regnade mest hela tiden. Men allt det som utspelades sig på denna dag överglänste verkligen det dåliga vädret!

När det mesta verkade klinga av på uppvisnings ängen och vid scenen, började folk ta sig mot katedralen Nidarosdomen, där aktiviteterna skulle fortsätta med framträdanden och musik samt en freds gudstjänst.

Men här valde vi resenärer att åter låta bussen plocka upp oss. Allt för att vi sakta och säkert skulle kunna bege oss mot Jämtland och mot Östersund på vår bussresa.

Jag hoppas att alla som deltog uppskattade resan. Själv tyckte jag det blev en minnesrik resa med många glada skratt och samtal. Vi får se vart nästa resa tar oss!

Vid pennan! Leif Haglund